Вступникам скоротять вибір спеціальностей при вступі

Умови прийому до вищих навчальних закладів у 2017 році мають містити як запобіжники від порушень, так і мотиватори для розвитку регіональних ВНЗ. На цьому наголосила міністр освіти Лілія Гриневич під час засідання робочої групи з доопрацювання Умов прийому до ВНЗ.

«З одного боку, потрібно дотримуватися ідеології Закону України «Про вищу освіту» та максимально поставити запобіжники від можливих порушень прав вступників. З іншого – запровадити стимули для підтримки та розвитку закладів вищої освіти у регіонах», – зазначила Гриневич.

За словами директора департаменту вищої освіти МОН Олега Шарова, вперше за останні роки відбулося широке обговорення умов прийому до вищих навчальних закладів.

Він повідомив, що у 2017 році вступ до вищих навчальних закладів відбуватиметься за результатами сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання 2016 та 2017 років. Для вступу в університети обов’язковим буде сертифікат з української мови та літератури. З якого предмета будуть інші два сертифікати ЗНО – обиратиме університет. Одним з них може бути математика або історія України, або біологія, третій сертифікат – з інших предметів, які визначить сам ВНЗ.

Однією з важливих домовленостей, що досягнуто під час обговорення, стало питання скорочення кількості заяв у порівнянні з минулорічною вступною кампанією. У 2017 році вступник подаватиме 7 заяв до вищих навчальних закладів на 3 спеціальності.

У 2017 році вступники із Криму та Донбасу вступатимуть за окремими квотами. Також особливості вступу передбачено для пільгових категорій – інвалідів, дітей-сиріт, учасників АТО.

Реєстрація електронних кабінетів вступників та завантаження додатків документів про освіту триватиме з 29 червня до 18-ї години 25 липня. У 2017 році прийом заяв у вищі навчальні заклади на основі ЗНО відбуватиметься до 18-ї години 26 липня. Вступні конкурси у вищі навчальні заклади пройдуть з 17 до 26 липня, а іспити – з 21 до 26 липня. Зарахування на навчання за бюджетні кошти відбуватиметься до 15 серпня 2017 року, а на контракт – до 18 серпня. Також умови прийому передбачають, що пільгові категорії вступників будуть зараховані до 28 серпня.

Джерело: http://osvita.ua/

Залишити відповідь