Дискусії-презентації “ЗАПИТАЙТЕ В АВТОРА”

Зустріч з авторами підручників28 березня 2017 року в Інституті післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка відбулася зустріч учителів математики міста Києва з авторами рекомендованих МОН України підручників.

Темами обговорення стали: реалізація концепції «Нової української школи», запровадження компетентнісного підходу у навчанні, підготовка учнів до проектної діяльності та забезпеченість курсу математики додатковими інтерактивними електронними матеріалами, робочими зошитами.

Учасники заслухали доповіді авторів підручників: Істера Олександра Семеновича, викладача кафедри математичних дисциплін ПВНЗ «Європейський Університет» (видавництво «Генеза»), Бевз Валентини Григорівни, професора кафедри математики і теорії та методики навчання математики Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова (видавничий дім «Освіта»), Буковської Оксани Іванівни, кандидата педагогічних наук, директора Креативної міжнародної дитячої школи (видавництво «Педагогічна думка»).

Представник видавництва «Оріон» Луценко Ірина Вікторівна, заступник головного редактора УОВЦ «Оріон» ознайомила учасників з підручниками авторських колективів під керівництвом дійсного члена НАПН України Бурди Михайла Івановича та доктора педагогічних наук, професора Тарасенкової Ніни Анатоліївни.

Представник видавництва «Ранок» з метою надання допомоги щодо ефективної роботи з вибору підручників запропонував матеріали, які дозволять швидко й докладно ознайомитися із зазначеними підручниками: демоверсії та презентації до підручників, міні-конспекти уроків, записи вебінарів з авторами підручників. Матеріали розміщенні на сайті Інтерактивне навчання – Видавництво Ранок.

Але найбільш жваве та емоційне обговорення викликали зміни до програми математики для 5-9 класів. Міністерством освіти і науки розпочато роботу з підготовки Концепції нової української школи. Вона передбачатиме нові стандарти, програми, підручники, нові підходи до підготовки вчителів. Ця Концепція буде впроваджуватися з 2018-го року – після ґрунтовного опрацювання та експериментальної апробації.

Зміна стандартів та підходів до навчання в усіх розвинених країнах, що успішно здійснили реформу шкільної освіти (Канада, Фінляндія, Сінгапур, Польща), тривала не менше 10 років. Процес розвантаження програм для середньої школи – лише один з перших кроків у цьому напрямку. Велика реформа попереду, але необхідно вже зараз згуртувати навколо цієї роботи небайдужих освітян, експертів та активістів, які готові ділитися своїм досвідом заради покращення освіти українських дітей.

Міністерство освіти і науки України спільно з платформою EdEra закликають взяти участь в оновленні програм для 5-9 класів! Під час першої сесії робочі групи з вчителів-практиків, науковців та представників МОН обговорили пропозиції дописувачів і представили суспільству проекти оновлених програм та стислий опис можливих ключових змін. У зведених таблицях пропозицій можна побачити, що вже враховано, а що – ні, і чому. Друга сесія онлайн-обговорення оновлених програм триває по 2 квітня. З 3 квітня по 17 квітня буде проводитись обробка коментарів. Робочі групи спільно з модераторами доопрацьовуватимуть програми і на початку травня 2017 року мають представити їх на засіданні колегії МОН.

Не будемо байдужими, оновлюємо школу разом!

Матеріали семінару

Фотографії семінару

 

Залишити відповідь