Використання електронних програмних засобів навчального призначення під час викладання математики

011 листопада 2016 р. у “Слов’янській гімназії” Дарницького району м. Києва був проведений майстер-клас “Використання електронних програмних засобів навчального призначення під час викладання математики”. Учасники ознайомились з програмою і вчилися створювати власні інтерактивні моделі.

Пакет динамічної математики GeoGebra являє собою універсальний багатофункціональний математичний додаток, призначений для використання на всіх рівнях математичної освіти. Він підтримує вивчення геометрії, алгебри, математичного аналізу, статистики, арифметики та інших розділів математики.

При цьому всі ці розділи динамічно пов’язані між собою в одному пакеті і повністю синхронізовані. Є можливість використання рівнянь, управління координатної сіткою, будувати графіки в 2D або 3D режимах і т.д.

GeoGebra дуже зручна у використанні. Є панель анімації. GeoGebra дозволяє створювати відеоролики, а розв’язані за допомогою програми задачі можна переглянути в режимі презентації.

Вагомим аргументом на користь запровадження цього пакету в процес навчання математики є те, що це безкоштовний, багатоплатформовий, програмний продукт, що постійно розвивається. Над ним працює не тільки професійна команда програмістів, але й величезне співтовариство користувачів програми, серед яких є вчителі та їх учні, студенти і викладачі, науковці та дослідники з різних країн світу.

Обмін досвідом, напрацюваннями, результатами наукових пошуків став можливий завдяки освітньому порталу geogebra.org, а також сервісів, доступним на цьому порталі, таким як:

  • GeoGebraTube − база методичних та дидактичних матеріалів, яка постійно оновлюється і знаходиться у вільному доступі;
  • GeoGebra News, blog.geogebra.org − останні новини про заходи та події в співтоваристві користувачів GeoGebra з різних куточків світу;
  • GeoGebra User Forum, www.geogebra.org / forum − форум користувачів (учнів, студентів, вчителів, педагогів, програмістів).

У цьому зв’язку становить інтерес співпраця вищих педагогічних навчальних закладів України з Міжнародним інститутом GeoGebra, діяльність якого спрямована на розробку і просування в освітній простір високотехнологічних засобів навчання математики, шляхом створення регіональних філій − Центрів GeoGebra.

Сьогодні такі центри функціонують в 80 країнах світу. В Україні перший Центр GeoGebra був створений в липні 2010 року на базі кафедри інформатики одного з найстаріших вищих навчальних закладів країни − Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди.

Матеріали майстер-класу

Блог «Візуалізація навчального контенту при викладанні математики»

Корисні посилання:

  1. Сайт системи динамічної комп’ютерної математики GeoGebra
  2. GeoGebra в Україні
  3. Бібліотека комп’ютерних моделей
  4. Бібліотека комп’ютерних моделейна російській мові
  5. Інститут GeoGebra Чернігів, Україна
  6. Інститут GeoGebra Харків, Україна
  7. Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії

Залишити відповідь